Site Overlay

This is an example page. It’s different from a blog post because it will stay in one place and will show up in your site navigation (in most themes). Most people start with an About page that introduces them to potential site visitors. It might say something like this:

Hi there! I’m a bike messenger by day, aspiring actor by night, and this is my website. I live in Los Angeles, have a great dog named Jack, and I like piña coladas. (And gettin’ caught in the rain.)

…or something like this:

The XYZ Doohickey Company was founded in 1971, and has been providing quality doohickeys to the public ever since. Located in Gotham City, XYZ employs over 2,000 people and does all kinds of awesome things for the Gotham community.

As a new WordPress user, you should go to your dashboard to delete this page and create new pages for your content. Have fun!

Biljana Jotić

Istoričarka umetnsti i samostalna kustoskinja

… U dosadašnjem radu fokusirana je na mlađe generacije vizuelnih umetnika na domaćoj umetničkoj sceni. Realizovala više autorskih samostalnih i grupnih izložbi, objavila više kataloga sa autorskim tekstovima, inicirala i realizovala više projekata u saradnji sa javnim sektorom i kolegama …

Lično

O interesovanju

Ako bih pravila neke podele u mom dasadašnjem radu i praksama, rekla bih da me u kustoskom smislu najviše interesuju dve stvari: prostor i vreme. Prostor poredim sa čovekom, sa pojmovima slobode i oblikovanja, otvorenosti i zatvorenosti. Vreme posmatram kroz kontinuitet. Umetnost mora da bude odraz vremena u kome živimo, jer umetnik je deo svoga vremena, trenutka koji živi i koji delimo zajedno, nešto kao svedoci, onda i sama imam potrebu da svojim kustoskim praksama težim revitalizaciji nečega što je neko već napravio u određenom trenutku i time spojim vreme. U praktičnom smislu jedno od rešenja tražim kroz kustosku praksu revitalizacije starih prostora savremenom umetnošću.

O umetnosti

Umetnost je izraz aktivnog odnosa senzibiliteta jedne ličnosti i njegove potrebe za izrazom, što znači da mora da bude odraz vremena i prostora. Verujem da su čula sastavni deo interakcije između umetnika i posmatrača i zato je nepohodan dodir sa suštinskim bićem. Nije uživanje, već prepoznavanje. Umetnost je stvar duhovnosti, odnosno dodira sa istinom. U jednom obliku ona prati ustaljenu i formiranu istinu, a u drugom težnju ka otkrivanju sopstvene istine, ali uvek u neposrednom kontaktu sa istinom. Razlika u stvaranju je u doživljaju istine. Na to se nadograđuje Umeće, kao drugi stepen procesa stvaranja. Specifikumi, delikatnost, prepoznavanje intuitivnih momenata u procesu izražaja vezanih za pojedinca izazivaju poverenje. Individua u odnosu na društvo, pojedinac u odnosu na kolektiv kroz teoriju iskustva.

O crtežu

U dodiru sa umetnošću, crtež doživljam kao najneposredniji oblik. Praveći paralelu između ličnog osećanja u trenutku koncentracije kada treba da od reči formiram celinu teksta, o tom osećanju koji vodi mene, težim da uhvatim i razumem taj trenutak dodira umetnika i papira, kada ostavlja tragove svog izraženog senzibiliteta i daje mu jedinstvenu formu. Ta forma, to je sadržina umetnika u svojoj neposrednoj celovitosti. Ostalo je nadogradnja. Nešto kao nago telo. Skrivanje tela počelo je kada je ljudska svest izgubila nevinost postojanja. U izobilju današnjice samo delikatnost nevinosti izaziva iskru kojoj veruejm. Iz umetnosti može mnogo da se nauči.
 • Autorski projekti
 • Autorske izložbe
 • Objavljeni autorski tekstovi
 • You Tube kanal
 • Prilozi
 • Gostovanja
 • Objave
 • Stručna otvaranja izložbi
 • Stručna vođenja
 • Predavanja – otvoreni časovi
 • Paneli
 • Humanitarne akcije

Kontakt

  Gordana Tomić

  " DIVNA HUMANITARNA AKCIJA, sutra, petak 15.12.2017. u 18h u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija na Zemunskom keju POSETIOCI DONOSE DAROVE ZA DECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA i dobijaju potpisane reprodukcije grafika naših eminentnih umetnika. Svaka čast Biljani Jotić na organizaciji Umetnost na radost, vidimo se ... ! ”

  Fondacija Plavo

  " Fondacija Plavo zahvaljuje svima koji su juče posetili izložbu i prisustvovali odličnom vođenju kroz postavku istoričarke umetnosti Biljane Jotić "

  Natalija Miladinović

  " Na otvaranju izložbe „Umetnost na papiru“, NOA FEST Art, naravno ništa bez naše Biljane Jotić ”

  Vesna Todorović

  " Jedna odlična izložba se odvija u holu Narodne biblioteke Srbije, sa šmekom muzejske, iako su zastupljeni savremeni umetnici, mahom mlađe generacije – ne propustite ovaj sladokusački trenutak! ”

  Serbia